Naturaalne jooksukogemus Evo Carbon Rocket

Hoka One One Evo Carbon Rocket

L1031582

 

Lapsepõlv kasteses rohus

Lapsepõlves paljajalu läbi kastese rohu on kõik jooksnud, need naturaalsed hetked on meis talletunud rõõmsate emotsioonidena.

Meil polnud tarvis toestavaid jalanõusid või veel enam, kontsasid kanna alla. Me jooksime nagu olime, rohul, liivas, metsarajal. Kruusateel otsisime astumiseks rohututte, sest väikesed kivikesed olid oi-oi kui teravad.

Lapsepõlv kasteses rohus

Mis on drop?

Jooksutossude drop on kanna ja varba kõrguse vahe. Seda mõõdetakse millimeetrites ning ekstreemsemad näited on 16mm (1,5 cm kõrgune konts) ja kõige naturaalsem on loomulikult 0 mm. Tossude tootjad on pikalt kaldunud kõrgema dropi serva, milleks on keskmiselt 8-12 mm.

On aga tootjaid, kes mõtlevad looduslähedaselt, tuues inimestele tagasi seda naturaalset lapsepõlve jooksutunnetust.

Hoka One One

Hoka One One on üks neist tootjatest, kes pakub keskmiselt 3-5mm dropiga jooksutossusid. Minge vaadake ATSporti, küsige nõu ja proovige jalga. Hoka One One ATSpordis.

Tähelepanu!

Ärge tormake otsima ja ostma 0mm dropiga jooksutosse. Kui täna jooksete 1cm kõrguste „kontsadega“, siis vähendage seda aegamisi, näiteks 4-5 mm peale. Kohe 0mm peale minnes ei võta säärelihased seda vastu ning teil on valus ja halb joosta. Halvimal juhul ei pruugi teie achilleuse kõõlused seda üle elada ning võib tekkida tõsine trauma. Soovitan esialgu liikuda 4-5 mm peale, siiralt!

Minu jaoks on tossude ostmiselt valikukriteeriumiks kolm komponenti: tallamuster, drop ja kaal.

1. Tallamuster on esimene asi, sest see määrab, kus ma nendega jooksen - asfaldil, metsas, kaljudel, mudas, lumes. Iga maastik seab omad nõuded. Carbon Rocket on sileda maa jooksutoss.

Hoka One One Evo Carbon Rocket tald

2. Drop on kohe järgmine tähtis asi, toss jääb ostmata, kui drop on kõrgem kui 4-5mm. Carbon Rocket drop on 1 mm, seega praktiliselt naturaalne.

Hoka One One Evo Carbon Rocket

Hoka One One Evo Carbon Rocket kaalul3. Kaal on tähtsuselt viimane. Kui ikka toss on mõeldud mägiultra jooksmiseks raskel maastikul, siis on üsna selge, et see kaalub rohkem kui 300g, samas 10km jooksutoss on 200g ringis ja maratoni omad 250-260g. NB! Kaalu puhul räägin ma oma numbrist, mis on keskmiselt 45. Seega väiksema jalaga inimestel on sama toss paarkümmend grammi kergem. Evo Carbon Rocket kaalub kõiges 238g, olles seega väga atraktiivne minu jaoks.

 

Evo Carbon Rocket

Hoka One One Evo Carbon Rocket on sileda tallaga maanteejooksu tossud, minu number (44,5) kaalub 238g ja drop on 1mm, seega praktiliselt naturaalne.

Hoka One One Evo Carbon Rocket

Kogu see nimi iseloomustab evolutsioonilist ja kõrgtehnoloogilist raketiteadust. Evo seondub ralliautodega ja kõigega, mis on edasiminev ja tulevikku vaatav. Carbon, no ilmselgelt kõik teavad, et tegemist on ülikerge ja tugeva materjaliga, mida kasutatakse tippklassi toodetes: jalgrattad, suusakepid ja nüüd miks mitte ka tossud. Rocket – kas tõesti, kohe-kohe lendavad need tossud universumisse? Eks see iseloomustab kiirust, mida sellelt jalanõult oodatakse.

Kogemus

Olen palju aastaid jooksnud 4mm drop jalanõudega, seetõttu oli üsna loogiline samm siit edasi 1mm peale liikumine.

Tänaseks olen ühe keskmise pikkusega tõusvas tempos jooksu (21km) nendega teinud ning jalanõud pälvivad kiitust. Madal drop võimaldab jalal maanduda loomulikumalt, kand ei jää kohmakalt segama. Väike kaal lubab mõnusat tõuget ja kergemat lendu. Samas keskmisest veidi paksem tald võimaldab muretult joosta kõval pinnasel ja pikemaid distantse (kindlasti maraton kui ka pikemad).

Hoka One One Evo Carbon Rocket testjooksul

Täna on Evo Carbon Rocketid mu täielik lemmik ning suvised sileda maa trennid ja võistlused saavad nendega tehtud. Kirjutan 200-300 km pärast uuesti, et vaadata kuidas on selle mudeli kestus reaalsetes treening- ja võistlustingimustes. Olen jooksnud tossudega, mille eluiga on kõigest 400km, kuid kõrval on olnud ka 1700km eksemplare.

Hoka One One Evo Carbon Rocket testjooksul

Ja nii saabki keha taaselustada mälestuse lapsepõlvisest paljajalu jooksust – kaasaegsetes jooksutossudes.

Lisa kommentaar

Loading