Sõlmed-sõlmed - köiepusa

Köiepusa muidugi päris ei teki - aga aegajalt tuleb ikka sõlmi teha ning oskusi meelde tuletada.

Nii ka täna - tegime Kajaga minu juures sõlmekooli.

Tuletasime meelde ja veendusime taaskord, et kahekordset paalisõlme on ikka väga lihtne teha. Samuti proovisime läbi kangrusõlmega köiühendamise (kangrusõlm mulle eriti ei meeldi - see jääb natuke kole), proovisime austria juhisõlmega, topelt kalamehesõlmega kolmekordse kalamehesõlmega köisi ühendada. Kolmekordse kalamehesõlmega öite ühendamine tundub kõige ilusam.

Mina õppisin ka ühe uue sõlme - nimelt kahekordse kaheksa tegemise. Iseenesest väga lihtne teha. Samuti harjutasime jaamasõlme - muuseas jaama jaoks kulub ca 8 meetrit köit.

Tuletasime meelde paalisõlme õige tegemise - te ju kõik teate, et viimane ots peab sissepoole jääma, mitte väljapoole ! Väga tihti tehakse seda suvaliselt - ehk et lõpuots jäetakse kas sisse või välja, kuid õige on sissepoole jätta.

Kommentaarid (4) -

  • Jüri

    22.11.2005 22:07:31 | Vasta

    Kingapaelad ei tule sul küll vist kunagi kõndimise ajal lahti? ;)

  • Leivo

    22.11.2005 22:54:17 | Vasta

    Tead, vahest ikka tulevad Smile
    Lahti tulevad just orienteerumisnaelikutel metsas joostes - ja ainus mis aitab selle vastu - on sõlmest välja rippuma jäävad paelaotsad teibiga kokku tõmmata.
    See viimane pane endale kõrva taha kui vähegi risusesse metsa juhtud minema ja lahti tulevad tossupaelad häirima hakkavad.

  • Kaja

    23.11.2005 15:13:35 | Vasta

    Juhuks, kui pole vaja risuses metsas joosta, on kingapaelte mitte-lahtijooksvaks sidumiseks küll üks viis. See on sõlm, mida Jaan Künnap oma "noortele" ehk alpinismiklubi uutele liikmetele esimese sõlmena õpetab, aga oma "Matkaspordi käsiraamatusse" pole ta seda vist siiski pannud. Nii et Leivo, kui Sul äkki liiga palju aega on, võiksid sellest kingapaelasõlmest õpetlikke pilte teha ja huvilistele siia üles riputada Smile)))

  • Eppppp

    01.12.2005 17:28:09 | Vasta

    Ma oleks ka huvitatud!

Lisa kommentaar

Loading